Arktiske urter som styrker helsen

Oksidativ skade er nær knyttet til utvikling av mange sykdommer. Det er derfor mulig at en styrking av antioksidantforsvaret kan beskytte mot disse sykdommene. Nyere forskning har vist at mange hundre antioksidanter med forskjellige kjemiske egenskaper finnes i matplanter.

04.04.202110:37 Renate

Brennesle

Brennesle (Urtica dioica) passer til de fleste matretter, som fisk - og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Spesielt godt passer brennesle sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk.

De eteriske oljene som gir brennesle dens spesielle og aromatiske smak og duft. Brennesle egner seg god for tørking. Det er den grønne som er vanligst, men det finnes flere typer brennesle: Urtica atrovirens , Urtica cannabina, Urtica ferox, Urtica kioviensis, Urtica membranacea, Urtica morifolia, Urtica pilulifera, Urtica urens.
Brennesle skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende.

Bruksområder

Brennesler passer til de fleste matretter, men er spesielt godt i tomatretter, grønnsaksretter, sauser, marinader, fisk fjørfe og pastaretter.

Egenskaper

Brennesler har et høyt innhold av beta-karoten, folat, jern, kopper og kostfiber. I tillegg er brennesler en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og vitamin C styrker immunsystemet og fremmer opptaket av jern. Kalsium og magnesium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner.

Bakgrunn

Frie radikaler og andre reaktive oksygen- og nitrogenforbindelser dannes som et resultat av normal oksidativ metabolisme. Mange sykdommer, røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling fremmer også danning av disse stoffene. Hvis slike reaktive molekyler ikke elimineres eller nøytraliseres av antioksidanter, kan viktige strukturelle eller funksjonelle komponenter skades, slik som lipidmembraner, lipoproteiner, signalmekanismer og RNA eller DNA .

Antioksidantforsvaret

Alle aerobe planter og dyr har etablert et omfattende forsvar mot oksidativ skade. Dette forsvaret har enzymatiske og ikke-enzymatiske komponenter som kan forebygge danning av frie radikaler, som kan nøytralisere eller fjerne frie radikaler, reparere oksidativ skade eller eliminere molekyler som har oksidativ skade . Forbindelser i kosten kan styrke antioksidantforsvaret – enten ved å bidra med stoffer som nøytraliserer reaktive molekyler direkte (f.eks. vitamin C, vitamin E og betakaroten) eller ved å bidra med molekyler som stimulerer eller på annen måte bidrar til å styrke cellens eget antioksidantforsvar.

Et nettverk av antioksidanter

virker in i mennesker og dyr, har dette viktige funksjoner, men vi vet nå at det i tillegg finnes hundrevis av andre antioksidanter i matplanter. Inntil nylig har det ikke vært kjent hvilke matplanter som inneholder mest antioksidanter totalt sett, dvs. innholdet av summen av alle antioksidanter har ikke vært kjent.

Kosttilskudd og supplementer

Flere kosttilskudd og supplementer inneholder betydelige mengder antioksidanter. Produkter basert på grønn te, var av de mest antioksidantrike. Selv om de fleste kosttilskuddene eller supplementene tas i små mengder (typisk mellom 0,5 g og 2,0 g) kan de bidra med betydelige mengder antioksidanter.

hvis du er interessert

Peak Power urter som styrker helsen

Screening of pharmacological uses of Urtica dioica and others benefits

Therapeutic Perspectives of Molecules from Urtica dioica Extracts for Cancer Treatment

Brennesle (Urtica dioica)
Brennesle egner seg god for tørking
Brennesle skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende.
Produkter basert på grønn te, var av de mest antioksidantrike.
Kosttilskudd, kan bidra med betydelige mengder antioksidanter.