Moderne urtemedisin

Mange av legemidlene som for øyeblikket er tilgjengelige for leger, har en lang historie med bruk som urtemedisiner, inkludert artemisinin, opium, aspirin, digitalis og kinin.

24.01.202110:40 Renate

Arkeologiske bevis tyder på at bruken av medisinske planter dateres tilbake til den paleolittiske alderen, for omtrent 60.000 år siden. Skriftlige bevis på urtemedisiner dateres tilbake til 5000 år fra sumererne, som samlet lister over planter. Noen eldgamle kulturer skrev om planter og deres medisinske bruksområder i bøker som heter urter. De tidligste kjente greske urtene kom fra Theophrastus av Eresos som i det 4. århundre f.Kr. skrev på gresk Historia Plantarum, fra Diocles of Carystus som skrev i løpet av det 3. århundre f.Kr., og fra Krateuas som skrev i det 1. århundre f.Kr. Bare noen få fragmenter av disse verkene har overlevd intakte, men fra det som gjenstår bemerket forskerne at de overlapper hverandre med de egyptiske urter.

Moderne urtemedisin

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 80 prosent av befolkningen i noen asiatiske og afrikanske land for tiden bruker urtemedisin for et eller annet aspekt av primærhelsetjenesten. Legemidler er uoverkommelig dyre for de fleste av verdens befolkning, hvorav halvparten levde på mindre enn USD 2 per dag i 2002. Til sammenligning kan urtemedisiner dyrkes fra frø eller samles fra naturen for liten eller ingen kostnader.

Mange av legemidlene som for øyeblikket er tilgjengelige for leger, har en lang historie med bruk som urtemedisiner, inkludert artemisinin, opium, aspirin, digitalis og kinin. Ifølge Verdens helseorganisasjon er omtrent 25% av moderne medisiner som brukes i USA, avledet fra planter. Minst 7000 medisinske forbindelser i moderne farmakopé er avledet fra planter. Blant de 120 aktive forbindelsene som for tiden er isolert fra de høyere plantene og mye brukt i moderne medisin i dag, viser 80% en positiv sammenheng mellom deres moderne terapeutiske bruk og den tradisjonelle bruken av plantene som de er avledet fra.

Utbredelse av bruk

Bruk av urtemedisiner er mer utbredt hos pasienter med kroniske sykdommer som kreft, diabetes, astma og nyresykdom i sluttstadiet. Flere faktorer som kjønn, alder, etnisitet, utdannelse og sosial klasse er også vist å ha tilknytning til utbredelsen av bruk av urtemedisiner.

En undersøkelse utgitt i mai 2004 av National Center for Complementary and Integrative Health, fokuserte på hvem som brukte komplementære og alternative medisiner (CAM), hva som ble brukt og hvorfor det ble brukt. Undersøkelsen var begrenset til voksne, 18 år og eldre i 2002, bosatt i USA.

Urte er veldig vanlig i Europa. I Tyskland utleveres urtemedisiner av apoteker. Reseptbelagte legemidler selges sammen med essensielle oljer, urte ekstrakter eller urtete. Urtemedisiner blir av noen sett på som en behandling som er å foretrekke fremfor rene medisinske forbindelser som er produsert industrielt.

I India er urtemedisinen så populær at regjeringen i India har opprettet en egen avdeling - AYUSH - under departementet for helse og familie velferd. National Medicinal Plants Board ble også opprettet i 2000 av den indiske regjeringen for å håndtere det urtemedisinske systemet.

Urtepreparater

Det er mange former der urter kan administreres, den vanligste er i form av en væske som drikkes av pasienten - enten urtete eller et (muligens fortynnet) plante ekstrakt.

Flere standardiserings metoder kan være å bestemme mengden urter som brukes.

Urte-te, er den resulterende væsken for å trekke urter ut i vann, selv om de lages på noen få forskjellige måter. Infusjoner er ekstrakter av varmtvann av urter, som kamille eller mynte, gjennom stepping. Maserasjon er kald infusjon av planter med høyt slim innhold, som salvie eller timian. For å lage macerates blir planter hakket og lagt til kaldt vann. De får deretter stå i 7 til 12 timer (avhengig av hvilken urt som brukes). For de fleste macerates brukes 10 timer.

Den eksakte sammensetningen av et urteprodukt er påvirket av ekstraksjon metoden. En te vil være rik på polare komponenter fordi vann er et polært løsningsmiddel.

Mange urter påføres lokalt på huden i en rekke former. Eteriske olje ekstrakter kan påføres huden, vanligvis fortynnet i en olje. Salver, oljer, balsam, kremer og kremer er andre former for aktuelle bruks metoder. De fleste aktuelle applikasjoner er olje ekstraksjon av urter. Denne oljen kan deretter brukes til salver, kremer, kremer, eller bare brukes som en olje for lokal påføring. Mange massasjeoljer og salver er antibakterielle og sår helende forbindelser er laget på denne måten.